A kezdeményezés még 2015 júniusában indult útjára. Néhány csabai fiatal úgy gondolta, hogy Békéscsaba diákságának szüksége van egy minden évben megrendezésre kerülő, koncerteket és közösségi programokat is magában foglaló nyári rendezvényre. Ez a feltételezés egy ötletverseny megrendezése után be is bizonyosodott, illetve az is a rendezvény létjogosultságát mutatta, hogy az első évben már rögtön egy nyári és egy őszi Rongyoló is megvalósításra került az Andrássy Úti Társaskörben. De a 2016-os nyári buli is hatalmas sikert aratott. A rongyolni vágyó fiatalok már részt vehettek szellemházban, vízibombacsatában, RageRoomban, városismereti játékokban és rengeteg,a csabai fiatalok számára addig ismeretlen programban. Bulizhattak már a Mongooz And The Magnet, az Immigrants és számos más helyi zenekar, énekes slágereire.

Idén július 14-15. között kerül megrendezésre immáron negyedik alkalommal a Rongyoló Ifjúsági Fesztivál a Csabai Rendezvénypajtában. Az eddiginél már egy jóval nagyobb helyszínen, több színpaddal, hazai viszonylatban ismertebb zenekarokkal és színesebb programokkal várja a csabai fiatalokat a fesztivál. Az új helyszínnek köszönhetően már sátrazásra is lesz lehetőség a fesztivál területén, így 14-15-én folyamatosan várja az érdeklődőket a Rongyoló.

A Rendezvénypajta területén ChillGarden, Civil Falu és Művészeti negyed kialakítására is lehetőség nyílik. Így nemcsak este, de napközben is számos szórakozási lehetőség közül választhatnak majd a fiatalok. A Civil Faluban helyi szervezetekkel ismerkedhetnek az arra járók, illetve a kitelepülők saját szervezésű programjait, előadásait is megtekinthetik. Aki csak pihenni szeretne egy kicsit az esti buli után, azt a ChillGarden kényelmes kanapéi, babzsákjai várják majd a fák hűsítő árnyékában. A kreativitását pedig bárki kiélheti az Art Town elnevezésű művészeti negyedben, ahol helyi művészek segítenek majd a remekművek elkészülésében.

A koncertek sorát mindkét nap az Utcazene Színpad programja nyitja. Már a délutáni órákban élvezhetjük majd az első sorban helyi zenekarok, énekesek legfőképp akusztikus produkcióit. Ezt követően már a kora esti órákban elkezdődik a Nagyszínpad műsora, ahol a békéscsabai közönség számára egészen új zenekarok lépnek majd fel. A színpad programját tekintve változatosabb aligha lehet. Lesz itt drum&bass, ír kocsma rock, tribute zenekarok és még számos más fellépő a maguk képviselte stílusban. A Nagyszínpad zárása után sem zárja be kapuit a fesztivál, hiszen a Nagyszínpad és az egész pajta egy Party Arénává alakul az éjszakai órákra. A hazai fesztiválok, klubok legismertebb dj-i pörgetik egészen reggelig a bulit, de természetesen az elektronikus zenei vonalon is lehetőség nyílik majd helyi fiatal tehetségek felvonultatására.

Bátran állíthatjuk, hogy az idei Rongyoló már hazai viszonylatban is megállja majd a helyét a programok színvonala és minősége terén. Nagyon reméljük, hogy ezt a békéscsabai fiatalok is érzik és ők is hasonlóan vélekednek majd. A cél az, hogy közülük minél többen látogassanak majd el a fesztiválra és egy felejthetetlen élménnyel távozzanak. A lehetőség adott, várunk mindenkit sok szeretettel!

A fesztiválra kétnapos bérletek csak elővételben kaphatóak 1000 forintos áron június 23-ig a csabai Tourinform irodában és a promótereknél. Helyszínen csak napijegy vásárlására lesz majd lehetőség, szintén 1000 forintos áron.

A fesztivál eddig ismert programja pedig a következő:

július 14. (péntek):

► NAGYSZÍNPAD
19.00 ● CHAIN BRIDGE POP
20.20 ● PRETTY VISITORS (ArcticMonkeystribute)
22.00 ● CLOUD 9+

► PARTY ARÉNA
23.20 ● KATAPULT DJ
01.30 ● DENIEL × CHRIS BARE

► UTCAZENE SZÍNPAD
16.40 ● LACKÁS (acoustic)
17.40 ● THE ROLLERCOASTERS

július 15. (szombat):

► NAGYSZÍNPAD
18.00 ●
19.00 ● WEIßMÜLLER
20.30 ● BELAU
21.10 ● FIRKIN

► PARTY ARÉNA
23.20 ● TESCO DISCO

► UTCAZENE SZÍNPAD
15.40 ●
16.40 ●